De Eredan.

(Différences entre les versions)
(Çapulcu)
(Din adamı)
Ligne 183 : Ligne 183 :
===Din adamı===
===Din adamı===
-
Les prêtres peuvent utiliser les cartes de Théurgie. Utiliser une carte Théurgie ne fait pas perdre l'attaque du personnage.
+
Din adamları mucize kartlarını kullanabilirler. Mucize kartı kullanıldığında saldırı puanı kaybedilmesine neden olmaz.
===Esnaf===
===Esnaf===

Version du 24 septembre 2011 à 09:50

Sommaire

Genel

Tavsiye edilen azami yaş

Feerik, Eredan iTCG'yi 13 yaşından ufakların oynamasını tavsiye etmez.

Oyunun amacı

Her oyuncu, savaşan karakterleri sayesinde karşılaşma yapar. Oyunun amacı rakibinin karakterlerine en fazla hasarı vererek kazanmaktır.

Galibiyet şartları

Oyunculardan birinin karşılaşmayı kazanması için :

- Rakibinin üç karakterininde ölmüş olması ve en az bir tane yaşayan karakterinin olması gereklidir.

- Eğer oyundaki karakterlerin hepsi ölürse; bilgisayar karakterlerin aldığı hasarları hesaplar ve bakım puanlarını ekler. En yüksek skoru elde eden oyuncu kazanır.

Verilen hasarlar + yapılan bakımlar.

- Eğer oyunculardan biri turun başlangıcında elinde gerekli kart sayısını bulunduramazsa (genelde 5), turun sonunda Deste mağlubiyeti olarak karşılaşmayı kaybeder tabiki turun sonuna kadar rakibinin bütün karakterlerini öldürmezse.

Deste yaratma ve kriterleri

Her oyuncu 3 karakter seçer ve koleksiyonundaki 20 karttan oluşan Deste hazırlar.

Karakter

Oyuncu grubunu kurmak için aşağıdaki kriterlerden birini seçmelidir :Kotoba, Zïl Savaşçıları, Noz'Dingard Temsilcileri ... ya da hiç bir şey seçmeyerek Paralı Asker olarak oynayabilir (Bu durumda Destesine bu gruplardan olan kartları ekleyemez). Çoklu-grup olan bir Deste kurmak için Nedim karakterlerini kullanmalısınız.

Değişik kriterli karakterleri eğer Paralı askerler ya da Nedim değilseler aynı anda kullanamazsınız. Bununlabirlikte Paralı askerleri, Lanetliler Destesinde oynayamazsınız.

Örnek : Télendar (Zïl Savaşçısı) ile Iro (Kotoba) ve Amaya (Kotoba) bir arada seçilemez. Ama Aez (Paralı Asker) ile Iro ve Amaya birlikte savaşabilirler.

Eğer oyuncu iki Paralı Asker ile başka gruptan bir karakter seçmek istiyorsa, bilgisayar Destesini bu son seçilen grubun kriterlerinde kabul eder.

Örnek : Aez (Paralı Asker), Kaba Hares (Paralı Asker) ve Zahal (Noz'Dingard Temsilcileri),seçilirse, Deste Noz'Dingard Temsilcileri kriterlerinde olur.

Eğer Nedim karakterler kullanarak çoklu-grup bir Deste yaratılmak isteniyorsa, 3 karakterin en az bir tane ortak grubu olmalıdır.

Örnek : Pişman Marlok (Zïl Savaşçısı / Noz'Dingard Temsilcileri), Hasna (Zïl Savaşçısı / Çöl göçebeleri) ve OOgoe Kage (Zïl Savaşçısı / Kotoba) : Her üçünün ortak gurubu Zïl Savaşçısı olduğundan aynı destede olabilirler.

Fakat, Kimiko (Kotoba / Çöl göçebeleri), Hasna (Zïl Savaşçısı / Çöl göçebeleri) ve OOgoe Kage (Zïl Savaşçısı / Kotoba) : Üçünün hiç bir ortak grubu olmadığından aynı Destede olamazlar.

Kart

Destenizin grubuna uymayan kartları ekleyemezsiniz (Destenin grubu seçilen karakterlerle belirlenir).

Örnek : mesela; Kotoba grubundan olan Katana ve Wakisashi karakterlerini, Zil savaşçısı olan bir desteye ekleyemezsiniz.

Oyuncu, Destesine aynı karttan en fazla üç tane ekleyebilir. "Nadir" işareti bulunan kartlardan sadece bir tane kopyası eklenebilir. Kartın gelişimi, kartın kopyası olarak kabul edilir. Eğer gelişmiş olan kartın, gelişimide Nadirse; bu kartı gelişimiyle beraber her ikiside Nadir olduğundan aynı Desteye koyamazsınız.

Örnek: Şimşekler seviye 3 Nadir dir, Desteye koyabileceklerimiz : 1 tane Şimşekler seviye 3, ya da 3 tane 1 ile 2. seviyede olan Şimşekler kartları.

Karşılaşmanın gelişimi

Turun başlangıcı

Karakterler çizgide karşı karşıya gelir. Her oyuncuya Elini oluşturan 5 kart dağıtılır.

İnisiyatif

İnisiyatif partiye kimin başlayacağını belirlemeye yarar. Her oyuncu 5 "bileti" temsil eden 5 puanı sahiptir, partinin başında bilgisayar rasgele bir tane bilet seçer, ve bileti seçilen oyuncu ilk başlar. Bazı kartlar İnisiyatif bonusu kazandırır, fazladan her puan bir bileti temsil eder ve böylece partiye ilk başlama şansını artırır.

Tur 1/Oyuncu 1 (İnisiyatifi kazanan)

Tur aşağıda anlatıldığı gibi bir çok bölümden oluşur.

Bölüm 1 : Karakter tercihi

Oyuncu 1 karakterlerinden birini ve rakibinin karakterlerinden birini seçer. Onaylayarak ilk turu başlatır.

=> Eğer turun sayısı, karakterlerin mevkisine uyuyorsa, kartta belirtilen miktarda mevki bonusu kazanır. Mesela "2. turda : +1 Saldırı" yazıyorsa, ve bu karakter 2. turda oynuyorsa +1 Saldırı kazanır. (Mevki hakkında daha detaylı bilgi için oyunun Sözlüğüne veya Eğitimine bakabilirsiniz).

Bölüm 2 : Kart oynama

Her oyuncu elindeki kartlardan 1 tanesini oynayabilir. Eğer oynadığı bu kart Zincirleme hakkı veriyorsa, oyuncu Zincirlemenin belirttiği gibi ikinci bir kart oynayabilir (mesela Hareket Zincirlemsi olsun, oyuncuya ikinci bir kart oynama hakkı kazandırdı, ama bu ikinci kart Hareket kartı olamalıdır).

Bölüm 3 : Karşılaşmanın sonucu

Karakterler fiziksel saldırılarını yaparlar, daha sonra her karakterin Saldırı ve Savunma gücü rakibininki ile karşılaştırılır. Aralarındalki puan farkı karakterin Hayat puanından düşülür.

=> Karşılaşmanın sonunda, karakterler çizgilerine geri dödüklerinde, oyundaki karakterlerden birinin Hayat puanı 0'ın altına düşerse oyun dışı kalır, Ölmüş olarak kabul edilir.

Bölüm 4 : Karakterlerin eğilmesi

İlk turda karşılaşan karakterlerin kartlar eğik pozisyona gelir, dik duruma gelmedikçe seçilemezler ve savaşamazlar. Ancak Etkilerin hedefi olmaya devam edebilirler (Bakım, Büyü hasarı vs...).

Bölüm 5 : Kart bırakma

Oyuncular ellerinden istedikleri kadar kart bırakabilirler (dikkat, Destesinden kart çekemeyen oyuncu turun sonunda karşılaşmayı kaybeder !!!). Elinde 5'den fazla kart bulunan oyuncu elinde sadece 5 kart kalması için falza kartları bırakmalıdır.

Tur 2/ Oyuncu 2

Her oyuncu Destesinden kert çekerek elini 5 karta tamamlar (ya da oyun kartları farklı bir sayı belirtebilir ama 8 kartı geçemez). 1'den 5'e kadar olan bölümler tekrarlanır. İkinci oyuncu, savaşmak için eğik olan kartlardan birini seçemez. İkinci turun karşılaşmasını başlatır.

Daha sonra üçüncü tura birinci oyuncu başlar ve böyle devam eder.

Partinin sonu

Karşılaşma, oyunculardan bir tanesinin bütün karakterleri ölünceye kadar ya da oyunculardan birinin terkedene kadar devam eder. Partiyi terk eden otomatik olarak yenilmiş sayılır. Bunu dışında, her iki tarafın eşit sayıda karakteri hayattaysa, en yüksek skoru alan oyuncu karşılaşmayı kazanır.

Özel ek puanlar

Kurallarla uyuşmazlık

Eğer oyunun kuralları, kartın metiniyle çelişirse; kartın üstünde yazan geçerlidir.

Mevkinin kullanışı

Çoklu Mevki söz konusu olduğunda, örnek olarak bir karakterin Mevki 2 : Saldırı +1 ve Mevki 8 : Savunma +1 ise, eğer etkilerden biri Mevkiyi aktifleştirirse, karakter her bonusun etkisinden yararlanacaktır ve böylece Saldırı +1, Savunma +1 bonuslarını bu tur kullanır.

Deneyim ve Gelişim

Her yapılan karşılaşmada ve yapılan harekete göre, kartlar deneyim kazanır. Deneyim kazanmak kartın türüne göre değişir; kartın karakter kartı olup, olmadığına dikkat edilmelidir.

Büyücü saldırısı / Büyü hasarları

Büyücü (ve çoklu sınıf olmayan) karakterle Büyü oynadığınız zaman; eğer bu Büyü doğrudan Hasar yaratıyorsa (Ateş topu, Şimşek, Kaynayan Ok, vs... gibi) karakter kartının üstünde yazılı olan hasarları vermez. Verilmesi gereken hasarlar ve Büyüler yerine Büyücünün fiziksel saldırısı geçerli olur.

Hasarlar, Büyülere dayanıklılık ve Mucize

Mucize veya Büyü kartları tarafından hasar verildiği zaman, karşı koymak için Savunma puanı yerine Zeka puanı kullanılır.

Örnek : Aku, Aez'e karşı Kaynayan Ok'u kullanıyor (Savunma 3, Karakter 1). 5 Büyü Hasarı vermeli, fakat bundan Aez'in Zeka puanını çıkarınca,yani 1; Kaynayan Ok karaktere 4 hayat puanı kaybettirir.

Kartları oynama sırası

Kartları oynama sırası "N" formülüne göre yapılır.

Yani :

- Etkin olan oyuncunun ilk kartı birinci sırada oynanır.

- Pasif olan oyuncunun ilk kartı ikinci sırada oynanır.

- Etkin olan oyuncunun ikinci kartı üçüncü sırada oynanır.

- Pasif olan oyuncunun ikinci kartı dördüncü sırada oynanır.

Tur sonunda olan kartların etkilerinin dağılımı, kartların oynanma sırasına göre yapılır. Turun sonunda karakterlerin etkileri, kartların etkilerinden önce yapılır.

Turun başlangıcında olan kartların etkilerinin dağılımı, daha önceki turlarda oynan kartların oynanma sırasına göre yapılır. Karakter kartlarının etkileri, diğer kartların etkilerinden önce yapılır.

Eşyalarda sınırlamalar

Oyuncu her tip Silah ve Zırhtan sadece bir tane Eşya bulundurabilir. Yani Sadece bir Kılıç ya da sadece bir Kalkan. Diğer eşyalarda her hangi bir kısıtlama yoktur (takı, parşömen, iksir vs).

Not :oyunun etkilerinden biri olan, iki eli kullanma özelliği sayesinde karakter iki silah taşıyabilir.

Dostlar sınırlamaları

Karakterler sadece bir tane Dosta sahip olabilirler. Eğer karakterinize takılı bir Dost varsa ve başka bir Dost kartı oynuyorsanız, ikinci oynanan kart birincinin yerine geçer.

Karşılaşma ve Turların etkileri

Her karşılaşma aktif olur gibi belirtilen bir etki bahsedilen karakterin oyuna girmesiyle aktif olur.

Her tur aktif olur gibi belirtilen bir etki bahsedilen karakter oyunda olsada olmasada etkisini gösterir.

Les cartes rappelées

İkinci bölmde seçilen kartlara eklenen kartlar, kendisinden önce oynanan, aktif olan kartların etkisinde kalmaz. Bu karttan sonra oynanan ve aktif olan kartların etkileri geçerlidir.

Exemple : un bouclier magique s'activant avant qu'un néhant dévore tout ne récupère un sortilège pour le jouer immédiatement ne contrera pas ce sortilège. Par contre, s'il s'active après le néhant, il contrera bel et bien le sortilège.

Sınıfların etkileri

Savaşçı

Savaşmaya alışkın, büyüzden olsa gerek dugusuz ve katıdırlar. Diğer sınıflara göre daha fazla Hayat puanına sahiptirler. Bundan başka, oynanan ilk kart belirli bir tip eşya ise savaşçılar ikinci bir kart oynayabililer. Daha detalı bilgi için savaşçı kartlarına bakıla bilir.

Büyücü

Eğer Büyücü kartıyla oynarsanız ve seçilen ilk kart, bölgesi olmayan büyü kartıysa Zincirleme yapma hakkı kazanırsınız.

Çapulcu

Çapulcu özel bir sınıfla karşılaştığında +1 saldırı kazanır. Daha detalı bilgi için Çapulcu kartlarına bakıla bilir.

Din adamı

Din adamları mucize kartlarını kullanabilirler. Mucize kartı kullanıldığında saldırı puanı kaybedilmesine neden olmaz.

Esnaf

Les Artisans peuvent attacher les Objets qui leurs sont réservées sur n'importe quel personnage en jeu encore en vie.

Rappel de la règle du "joué par"

Nedim

Bien que présenté comme classe, les courtisans sont en réalité une Caste.

Leur particularité, outre le fait d'utiliser les cartes qui leurs sont réservées est d'être multiguildés (par exemple Envoyés de Noz'Dingard ET Kotoba).

Lorsqu'un courtisan est mis dans un deck, ce deck peut posséder les cartes des guildes du courtisan. Tous les personnages du deck doivent avoir au moins une guilde en commun pour que le deck soit valide.

Özel durumlar : Çifte-sınıf

multi_classe.png

Bazı sınıflar çifte sınıfa sahip olabililer, yani bir çok mesleğe sahiptirler. İşte bununla ilgili bir kaç özel kural :

Büyücü / Savaşçı

Template de mage avec plus de Points de Vie. Peut utiliser les cartes réservées aux mages et aux combattants. Perd l'enchaînement sur les sorts. Perd sa capacité de combattant à jouer une deuxième carte si la première est un objet d'un certain type. Peut utiliser des sortilèges offensifs et attaquer dans le même tour de combat.

Büyücü / Çapulcu

Template de mage avec plus de Points Vie. Peut utiliser les cartes réservées aux mages et aux maraudeurs. Perd l'enchaînement sur les sorts. Conserve la capacité du maraudeur (Attaque +1 contre une certaine classe de personnage). Peut utiliser des sortilèges provoquant des dégats et attaquer dans le même tour de combat.

Çapulcu / Savaşçı

Template de maraudeur avec plus de Points de Vie. Peut utiliser les cartes réservées aux Combattants et aux Maraudeurs. Conserve la capacité du maraudeur (Attaque +1 contre une certaine classe de personnage).

Savaşçı / Din adamı

Template de prêtre avec plus de Points de Vie. Peut utiliser les cartes réservées aux Combattants et aux Prêtres.

Din adamı / Çapulcu

Template de prêtre avec plus de Points de Vie. Peut utiliser les cartes réservées aux Maraudeurs et aux Prêtres. Conserve la capacité du maraudeur (Attaque +1 contre une certaine classe de personnage).

Büyücü / Din adamı

Template de prêtre. Peut utiliser les cartes réservées aux mages et aux Prêtres. Perd l'enchaînement sur les sorts. Peut utiliser des sortilèges provoquant des dégâts et attaquer dans le même tour de combat.

Irklar

La race détermine la nature du personnage. Actuellement il existe :

Hayvan bc76cea60a2b788a609071bdd2e90108.png Buz Elfleri 9278d654a93371f8ce51d69d5d2403b5.png
Elfin 483c073b7343e496eaa25fba082f71d6.png Golem e547a92251e2cae83e3a471fbbc17aad.png
Guemelite 913a4a78fc412e2f7109ca8a0cb2afc8.png Hom'Chaï 152855ae321d645b01f9abbabb560032.png
İnsan b8fd7156eb2accbe248edb830e51a31a.png Ölmemiş 0da168c6ff621b0692cd508c06ad0d95.png
Bilinmeyen ırk 39440e8aafd7141e552e7e749b6f9434.png Solarian 823d4e6b6bcbe3faaded772e983aad99.png


Bu ırklar arasında, sadece iki tanesinin özel etkileri vardır :

- Golem : Hiç bir kısıtlama olmadan her hangi bir Eşya kartı eklenebilir. Böylece, kendi grubunda ya da kastında ait olduğu sınıfın bonusunu kazanır veya bu şartlara uymadığı durumda, belirtilen bonusu kazanır.

Grup sınırlamaları Golemler için geçerli değildir... Golem karakterle, diğer grubun Eşyalarını Desteye eklemek mümkündür.

- Guemelite : Guemeliteler tiplerine uygun olan Büyüler atabilirler. Su guemelitesi su büyüleri atar vs... Dikkat, guemelitelerin Zincirleme Büyü yapma hakları yoktur.

Grup sınırlamaları burada geçerli değildir / Kast kuralları geçerlidir !

Mesela, Gölgeli karakteri gölge Büyüleri atabilir; Kounok karakteri Merhametsiz Büyüleri atabilir vs...

Mevcut olan bütün Guemelitelere uygun olan ve kullanabilecekleri büyü kartları bulunmamaktadır.

Eredan iTCG Girişe geri dön